Koncert Hallelujah – Prešovský večerník

Prešovské hudobné nebo potešia Babjak, Uhlíř, Brandisová a ďalší

Boľačky zahojí nádherná hudba

Nuž, v boji o grant Nadácie VÚB Poklady Slovenska) sme my, Prešovčania a Šarišania akosi neuspeli, ale ako optimisticky konštatoval štatutár občianskeho združenia Prešovská gotika Ing. František Zborovský „…bitku sme síce nevyhrali, ale to neznamená, že by sme mali zahodiť flinty do žita. Dôležitý je cieľ a cesta k nemu. Tým je pre nás úspešné zavŕšenie finančnej zbierky na kompletnú opravu skvostného organu v prešovskej konkatedrále sv. Mikuláša. V prvom rade by som však chcel touto cestou poďakovať všetkým, ktorí nám svojimi hlasmi nielen pomohli dôstojne zvládnuť celorepublikové súťaženie, ale zároveň nám aj vyjadrili svoju dôveru a podporu. Ľutujem iba, že z praktických dôvodov nemôžeme každému z nich poďakovať menovite. Zaslúžia si to, ale neradi by sme nechtiac na niekoho zabudli a spôsobili tak krivdu. Takže ešte raz ďakujeme, ďakujeme a ďakujeme!“

Ani to tak veľa naviac nechcelo a vzácny prešovský organ by dostal na opravu celkom slušný finančný obnos. Neuspeli sme a tak musíme skladať korunku ku korunke, vlastne, jurášik k jurášiku. Chudoba však vraj cti netratí a nemala by stratiť ani odvahu popasovať sa s nepriazňou osudu. Tak ako povedal F. Zborovský, dôležité je dosiahnutie vytýčeného cieľa. Jedným zo schodíkov na ceste k nemu je pripravovaný koncert mimoriadnej dimenzie, ktorého úlohou je získať aspoň neveľký obnos na konto opravy organu. Takže teraz o ňom:

OZ Prešovská gotika pripravuje výnimočný hudobný sviatok vo forme benefičného koncertu HALLELUJAH, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 26. apríla 2018 so začiatkom o 20.oo h v konkatedrále sv. Mikuláša, teda v priestore nášho známeho organu. Celý koncert bude zaznamenávaný televíziou RTVS a vo vhodnej chvíli odvysielaný.

Bude to skutočný sviatok pre všetkých milovníkov vážnej hudby. Zárukou vysokej kvality sú mená účinkujúcich umelcov: Martin Babjak – barytón, Václav Uhlíř (ČR) – organ, Miriam Brandisová – soprán, ženský spevácky zbor VOCALS a miešaný zbor NOSTRO CANTO.

Ako je pri všetkých kultúrnych akciách, organizovaných OZ Prešovská gotika zvykom, aj na tento koncert je vstupné ľubovoľné, podľa možností návštevníkov koncertu.

Pripomíname, že OZ stále ponúka možnosť príspevku na organ formou „Adoptuj si svoju píšťalu“, a formami donorstva a partnerstva. So štatútom týchto úrovní sa záujemcovia môžu oboznámiť na www.presovskagotika.sk, kde môžu získať aj ďalšie informácie o činnosti združenia i o programe samotného koncertu. Takže, dovidenia pri organe, priatelia…!

Milan Országh

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *